All articles > What's on SALE? > Asia og egg er den nye mattrenden
Asiatiske pannekaker med svinekjøtt.
Dagens trendbilde på matfronten preges av retter fra det asiatiske kjøkkenet.
Asia og egg er den nye mattrenden
Publisert: 19.06.2017 - 10:36, av
Lest av 313

Dagens trendbilde på matfronten preges av retter fra det asiatiske kjøkkenet. Både klassiske og moderne fortolkninger, som den tradisjonelle kinesiske street food-varianten Jianbing. Pannekaker er eksempelvis populært her hjemme om dagen, inspirert av sine asiatiske varianter (smak og innpakning). Egget er sentralt i trendbildet, både fordi vi lettere adopterer retter med egg, som er kjent for oss, og fordi egg er en viktig ingrediens i det asiatiske kjøkkenet.

Egg selges over hele verden og utgjør en helt sentral råvare i mange asiatiske land. Koreanske, Kinesiske og Vietnamesiske retter er nå virkelig på vei inn i repertoaret til nordmenn, spesielt blant de yngre og de matinteresserte. Mens noen av disse rettene er klassikere, som vi finner igjen i kokebøker fra ulike regioner, er andre mer moderne fortolkninger der vi henter inspirasjon på tvers av de ulike lands mattradisjoner og fornyer dem inn i nye fusjoner (new fusion).

Trendbildet nå
Ofte er det slik at mattrender vi nå ser har sin opprinnelse i asiatiske land og i de store byene som Tokyo, Fukoka, Singapore, Hanoi, Seoul, Penang i Malaysia, Xián i Kina, Taipei i Taiwan, Bangkok, Phnom Penh Kambodsja. Herfra sprer mattrenden seg ofte via USA før den kommer til Europa og Norge.

Verden er blitt mindre med Internett og folk i Norge reiser stadig mer i Asia. Derfor bringer vi også i større grad trendene med oss hjem. Vi søker etter ny kunnskap og nye sanseinntrykk og for mange er mat en viktig del av dette bildet. Når vi kommer hjem lar vi oss inspirere av det vi har opplevd, og gjenskaper det i retter med våre lokale råvarer.

At asiatisk mat brer om seg og er veldig tydelig i trendbildet skyldes flere ting. For det første er dette matkulturer med lang tradisjon. Vi har stor respekt for måten man behandler og bruker råvarer på. For det andre ser vi at mye av den asiatiske maten har mange treffpunkter med hva vi opplever som sunt. Dvs. mat vi tiltrekkes av og ønsker å spise mer av. Man bruker mye grønnsaker og friske urter for å løfte frem råvarer som egg og kjøtt og det gjøres på en måte som vekker visuelt velbehag.

Phat Thai er et eksempel på dette. Phat Thai er en av de mest kjente thailandske rettene, og det er også en av de mest populære Street Food-rettene. Kombinasjonen av det søte, syrlige, sterke og salte sammen er typisk thaimat.

Vi adopterer eggeretter
Til slutt men ikke minst er det enkelheten og hurtigheten som tiltaler oss. Og det er særlig her egget kommer inn. Egg er tilgjengelig. Vi er godt kjent med denne råvaren og det er derfor lett for oss å adoptere retter med egg.

MatPrats egne undersøkelser viser at folk egentlig spiser mindre egg enn de ideelt sett kunne tenke seg. Vi forbinder ofte egg med lange frokoster og er mindre kreative når det gjelder å trekke egget inn i middagsretter, lunsj og de kjappe måltidene. Dette gjøres i langt større grad i asiatiske land, slik som Kina, Japan, Korea, Vietnam og India, og det er her vi ser at inspirasjonen nå kommer fra.

Maten fra disse landene tiltaler oss og de asiatiske kulturene lærer oss å bli mer kreative med råvarer vi allerede kjenner godt til. Rettene vi sikter til er alt fra koreanske street food-retter slik som salte pannekaker fylt med grønnsaker, Okonomiyaki fra Japan eller nudelsupper med egg slik som Pho og Ramen.

Når det gjelder mer eksentriske retter som vokser frem til å bli ikoner på Instagram kan vi nevne spekede eggeplommer.

Fakta
- Egget inngår på menyen i samtlige verdensdeler Folk som på grunn av religion ikke kan spise ulike typer kjøtt, kan ofte spise egg.

- Egg bidrar slik til inntak av viktige næringsstoffer, og bidrar med en svært god proteinkilde for menneskekroppen.

- Egg er også en råvare som ikke er så dyr å kjøpe. Mens kjøtt fortsatt ses på som statusvare i mange land er egg mer tilgjengelig og konsumet er derfor mer jevnt fordelt.

OPPSKRIFTER